Pismo PPWIS adresowane do rodziców dzieci nieszczepionych

 

 

"List intencyjny Podkarpackiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora - adresowany do rodziców dzieci  nieszczepionych"

pdf, Size: 814 KB

 


 

SEZON GRYPY ZASZCZEP SIĘ !!!

W tym roku została wprowadzona refundacja szczepień przeciw grypie dla osób powyżej 65 roku życia, dotyczy ona szczepionki Vaxigrip Tetra. 
Jest to bardzo dobra decyzja ze strony Ministerstwa, ponieważ najwięcej powikłań dotyka właśnie osoby w wieku podeszłym i to one płacą największą cenę za niezaszczepienie się przeciw grypie”
 – powiedział prof. dr hab. med. Adam Antczak, przewodniczący Rady Naukowej Ogólnopolskiego Programu Zwalczania Grypy.

 

Ulotka informacyjna - Grypa może poważnie zagrażać osobom starszym - zaszczep się!

pdf, Size: 1,16 MB

 


 

Informacje dla osób podróżujących-Legioneloza -

 

Legionelloza-informacja-dla-osob-podrozujących

pdf, Size: 2.30 MB

 


KAMPANIA SZCZEPIENIA "Pneumokokom mówimy: Szczepimy!!!"






Fotorelacja ŚDZ w Przeworsku, sala MOK, 22-04-2016 r.

 

 

Informacja dla rolników

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Przeworsku  informuje, iż zgodnie z art. 18 ust.2 Rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. U. UE L31 z 01.02.2002 r. str. 1 z późn. zm.) - Podmioty działające na rynku spożywczym i pasz powinny móc zidentyfikować każdą osobę, która dostarczyła im środek spożywczy, paszę, zwierzę hodowlane lub substancję przeznaczoną do dodania do żywności lub pasz, bądź którą można do nich dodać. W tym celu podmioty te powinny utworzyć systemy i procedury umożliwiające przekazanie takich informacji na żądanie właściwych władz. W związku z powyższym Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Przeworsku informuje, iż rolnicy  prowadzący  produkcję pierwotną zgodnie z treścią art. 61, art. 63 ust. 2 pkt 12, ust. 3, art. 64 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. (Dz.U.z 2010 r. nr 136, poz. 914 z późn. zm.) – podmioty działające na rynku spożywczym prowadzące produkcję pierwotną – rozumianą jako produkcję, uprawę lub hodowlę produktów podstawowych, obejmującą miedzy innymi: produkcję, uprawy, zbiory produktów roślinnych takich jak zboża, warzywa, owoce, grzyby, oraz zbieranie runa leśnego - zobowiązane są do złożenia w siedzibie właściwej Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej  wniosku o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Formularze wniosków o wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej dostępne są w biurze PSSE w Przeworsku oraz na naszej stronie www lub w zakładce Druki do pobrania -> Sekcja Żywności i Żywienia.


 

Grypa A/H1N1

Co robić aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na grypę oraz chronić przed nią innych:

  • Zaszczep siebie i swoją rodzinę przeciw grypie

      ponadto:

  • przestrzegaj zasad higieny oddychania – w czasie kaszlu i kichania zakrywaj nos i usta chusteczką jednorazową,
  • poza domem i w podróży zawsze miej przy sobie żel do rąk lub zapas jednorazowych chusteczek nasyconych roztworem alkoholu, gdyż   warunki w podróży rzadko zapewniają możliwości częstego mycia rąk,
  • jeśli chusteczki jednorazowe lub żel właśnie ci się skończyły, kichaj lub kaszl w zgięcie łokciowe – twoje dłonie nie zostaną skażone wirusem,
  • w środkach transportu zbiorowego unikaj niepotrzebnego dotykania powierzchni i elementów ich wyposażenia,
  • unikaj bliskiego kontaktu „twarz w twarz” z innymi podróżnymi,
  • unikaj masowych zgromadzeń,
  • zadbaj, aby również twoje dziecko przestrzegało powyższych zaleceń.

Nie lekceważ grypy – chroń siebie i innych - przy wystąpieniu objawów takich jak gorączka, bóle głowy, bóle mięśniowo-stawowe, kaszel, ból gardła zostań w domu, w przypadku nasilenia objawów – zwłaszcza wystąpienia duszności - niezwłocznie skontaktuj się z lekarzem.